Operatieve behandeling

Spondylodese

Samen met jou en je ouders besluit de orthopeed of een operatie voor jou de beste oplossing is.

Wanneer kan gekozen worden voor een operatie?

Redenen om voor een operatie te kiezen zijn:

 • als de bocht zo groot is, dat een brace geen zin heeft;
 • als de bocht ondanks de brace toch te groot is geworden;
 • om te voorkomen dat er op latere leeftijd pijnklachten ontstaan door slijtage in je rug,
 • om te voorkomen dat de bocht toch toeneemt ondanks dat je uitgegroeid bent.

De operatie

Bij de operatie corrigeert de orthopeed de wervelkolom zo veel mogelijk naar de natuurlijke vorm waarna het in die stand wordt vastgezet. Natuurlijk bespreekt de orthopeed zorgvuldig met jou en je ouders of en hoe zo’n operatie gaat verlopen en wat dat allemaal voor jou betekent. Deze operatie is hoe spannend ook, eigenlijk heel veilig.

De operatie kan op twee manieren worden uitgevoerd. Via je rug (dus aan de achterkant) of via je borstkas (aan de voor- of zijkant). De orthopeed gaat zorgvuldig na waar de scoliose zich in jouw rug bevindt en hoe met de operatie de kromming het beste kan worden aangepakt. Tijdens de operatie maakt de orthopeed de bocht in jouw wervelkolom zo recht mogelijk met behulp van titanium staven en schroeven. Deze operatie heet een spondylodese = vastzetten van de wervels. De operatie duurt tussen de drie en vier uur.

Voorbereiding en begeleiding

Een tijdje vóór de operatie aan je rug, heb je een afspraak op de POS-poli. POS-poli is de afkorting van: Pre Operatieve Screening. Dat betekent: het spreekuur vóór een operatie waarbij je narcose krijgt. Je ontmoet hier de anesthesioloog (ook wel slaapdokter genoemd), de pedagogisch medewerker, de verpleegkundige en de apothekersassistent. Ze willen van alles van je weten. Zoals:

 • Welke ziektes je hebt gehad.
 • Of je koorts hebt.
 • Of je verkouden bent.
 • Soms meten ze je gewicht, je lengte, je bloeddruk of je hartslag. Dat doet geen pijn.
 • Meestal nemen ze wat bloed af om te onderzoeken.

Ze bespreken met jou en je ouders:

 • Hoe het gaat als je onder narcose gaat.
 • Hoe jij de narcose krijgt.
 • Wat jou kan helpen als je pijn hebt of bang bent.

Het is dus goed om te vertellen wat je niet begrijpt en waar je bang voor bent.

Operatiedatum

Na de afspraak op de POS-poli krijg je telefonisch of via een brief bericht over de operatiedatum. Als je onze app hebt gedownload, kan je die datum invullen en krijg je op het juiste moment de juiste informatie om je goed voor te bereiden op de operatie.

Nuchter

De dag dat je wordt geopereerd mag je vanaf middernacht niets meer eten. Dat heet nuchter zijn. Nuchter zijn is belangrijk omdat een lege maag heel veel helpt om de narcose goed te laten verlopen. Drinken mag nog tot 2 uur voor de operatie, maar dan alleen heldere vloeistof. Dus geen melk, roosvicee of prik. Ook moeten je darmen leeg zijn. De narcose heeft invloed op je darmwerking. Die kan wat trager zijn. Met lege darmen raak je minder snel verstopt. Daarom krijg je in het ziekenhuis een middel dat helpt om je darmen leeg te maken.

De Opname

Je wordt of een dag voor de operatie of op de ochtend van de operatie zelf op de kinderafdeling opgenomen. Een verpleegkundige vertelt je over de gang van zaken op de kinderafdeling.

Rustig worden
Het is heel normaal dat je voor de operatie spanning voelt. Tenslotte word je niet elke dag geopereerd. Maar hoe meer ontspannen je bent, hoe fijner je straks weer wakker wordt. Daarom krijg je vooraf een paar tabletjes waardoor je meer ontspant en waar je slaperig van kunt worden.

Naar de Operatieafdeling
Voordat je naar de operatiekamer wordt gebracht krijg je een speciaal jasje en onderbroek aan. Ook moet je al je sierraden af doen en als je een beugel draagt moet je ook die uit doen. Een verpleegkundige en de pedagogische medewerker brengen je in je bed eventueel samen met één van je ouders naar de operatieafdeling. Je komt eerst in de voorbereidingsruimte van de operatieafdeling. Hier word je door één van de medewerkers ontvangen. De verpleegkundige of pedagogisch medewerker en een van je ouders/verzorgers kleden zich om, dit om bij je te mogen zijn als je in slaap wordt gebracht.

De Voorbereidingsruimte
In deze voorbereidingsruimte krijg je het infuus. Als je een infuus krijgt, krijg je eerst een prik in je hand of in je arm. Een infuus is een dun, plastic buisje dat in je ader (bloedvat) zit. Via een infuus kun je vocht, bloed of medicijnen krijgen. Ook kan via het infuus wat bloed afgenomen worden voor onderzoek. Een prik kan pijn doen. Daarom heb je op de verpleegafdeling een pleister met verdovende crème gekregen, zodat het infuus prikken minder pijnlijk is. Hierna krijg je de narcose van de anesthesioloog, waardoor je gaat slapen. Je merkt helemaal niets van wat er met je gebeurt tijdens de operatie. Als je onder narcose bent, krijg je een slangetje in je blaas (blaaskatheter). We kunnen dan meten hoeveel je plast tijdens de operatie. Deze blaaskatheter zit er na de operatie nog in.

Zenuwbewaking
Tijdens een scoliose operatie worden de zenuwen en het ruggenmerg goed in de gaten gehouden. Voordat je naar de operatiekamer gaat, worden er enkele testjes gedaan om te kijken hoe het met je spierkracht, je gevoel en je reflexen is. Meestal worden er vooraf al wat stickers geplakt op je benen en buik. Als je onder narcose bent, worden er een paar kleine naaldjes onder je hoofdhuid geprikt. Met behulp van de naaldjes en de stickers kan gemeten worden hoe het met je zenuwen en je ruggenmerg gaat tijdens de operatie. Deze informatie is belangrijk voor de orthopedisch chirurg. De naaldjes en de stickers zijn weggehaald voordat je wakker wordt uit de narcose.

De Uitslaapkamer
Meteen na de operatie ga je naar de uitslaapkamer. Daar wordt extra goed op je gelet. Je ligt dan al weer in je eigen bed. Vaak ben je nog erg slaperig als je daar komt. Je ouders of verzorgers mogen daar al weer bij je zijn. Zodra wordt gevonden dat je goed wakker bent en er geen bijzonderheden zijn, mag je naar de kinderafdeling terug.

Op de kinderafdeling
De verpleegkundige zal je duidelijk maken dat je medicijnen kan krijgen als je pijn hebt of misselijk bent. Geef dit dus gewoon aan. Ook verzorgt de verpleegkundige dagelijks de operatiewond. Iedere dag komt de kinderarts langs om te kijken hoe het met je gaat. De fysiotherapeut oefent de dagen na de operatie hoe je kan gaan zitten, uit bed kan komen en weer kleine stukjes kunt gaan lopen. Eén van je ouders of verzorgers mag bij je slapen in het ziekenhuis.

Naar Huis

Tijdens jouw verblijf op de afdeling overleggen de orthopeed, de kinderarts en de verpleegkundige of je goed herstelt. Je mag naar huis als:

 1. je weer stevig op beide benen staat en het lopen goed gaat
 2. je geen koorts hebt
 3. de wond dicht is
 4. je zelfstandig naar het toilet kunt gaan
 5. je kan traplopen.
 6. Voordat je naar huis gaat, wordt er een röntgen controle foto van je rug gemaakt. Tevens hebben jij en je ouders/verzorgers een ontslaggesprek met de verpleegkundige. De afdelingsarts schrijft medicijnen voor die voor vertrek door de apotheek bij je langs worden gebracht. Daarbij krijg je uitleg over hoe je de medicijnen precies moet gebruiken.

Nazorg

Als je weer thuis bent, ga je daar verder met genezen. Je krijgt thuis geen fysiotherapie want je rug moet de kans krijgen om beter te worden.

Leefregels

Na 3 tot 6 weken mag je weer naar school. Voor jou en voor je ouders/verzorgers is het belangrijk om goede voorbereidingen te treffen. Het duurt 6 tot 9 maanden voordat je rug goed genezen is. In deze periode houd je rekening met onderstaande leefregels:

 • Probeer draaibewegingen van de romp (je bovenlichaam) te vermijden. Dat doe je meestal als je bijvoorbeeld iets wilt bespreken met een klasgenootje dat achter je zit. Het is beter om je heupen en schouders gelijktijdig te draaien. Je kunt ook zelf achterin de klas gaan zitten om onverwachte bewegingen te voorkomen.
 • Maak geen bolle of holle rug, dus niet bukken en geen over strekkende bewegingen met je armen maken. Daardoor wordt je rug extra belast.

Afhankelijk van waar je precies geopereerd bent, mag je:

 • Na 2-3 maanden weer fietsen en zwemmen
 • Na 4-6 maanden weer sporten, rustig de conditie opbouwen
 • Na 6-9 maanden mag je alles weer

Voor meisjes geldt dat in de toekomst een zwangerschap gewoon mogelijk is

Controle op polikliniek

Als je met ontslag gaat, krijg  je een datum mee voor de eerste controle op de polikliniek. Deze controle is zes tot acht weken na de operatie. Dit kan zijn bij je eigen orthopeed of een verpleegkundig specialist. Na 4 maanden en 1 jaar na de operatie kom je weer op controle. Als alles goed gaat, mag je na  6 - 9 maanden alles weer doen. Dit bespreek je tijdens je polikliniek bezoek.
Dit is voor jou en/of je ouders/verzorgers ook een goed moment om vragen te stellen. Dus als je vragen hebt, schrijf ze op en neem ze mee, zodat je er geen vergeet.

Heb je vragen?

Als je tussen de controles door vragen hebt, kun je altijd terecht bij de verpleegkundig specialist Tosca Steven.

Heb je nog vragen?