Brace behandeling

Het kan zijn dat de specialist in overleg met jou en je ouders kiest voor een behandeling met een brace, een soort korset.

Wat is een brace?

Een brace is een speciaal voor jou op maat gemaakt korset. De brace zorgt ervoor dat de rug zo recht mogelijk blijft. Als er een bocht naar rechts is, zorgt de brace ervoor dat op die plaats je rug naar links wordt gedrukt.

Wanneer krijg je een brace?

De specialist stelt deze behandeling voor als de scoliose mild is. Met behulp van een röntgenfoto kun je meten hoe ernstig de kromming van de rug is. Dat wordt in graden uitgedrukt. Als de bocht in de rug in korte tijd steeds groter wordt, is het tijd om aan het dragen van een brace te denken. Vooral jongeren die nog niet hun groeispurt hebben gehad en waarbij toch de verkromming toeneemt, dragen een brace. Het kan dan ook zijn dat er later wel een operatie nodig is, maar dat door de brace de verkromming minder ernstig wordt. Daarnaast is de plaats waar de scoliose precies zit in de rug van belang. Niet alle bochten zijn met een brace te behandelen. Als de bocht bijvoorbeeld erg hoog in je rug zit, kun je die niet met een brace tegenduwen. Ook speelt hier de mogelijke oorzaak van de scoliose een rol. Als jouw scoliose veroorzaakt wordt door een andere aandoening in je lichaam reageert de scoliose soms niet goed op een brace. De specialist bespreekt deze mogelijkheden met jou en je ouders of verzorgers.

Het dragen van een brace

Het is belangrijk dat de brace met regelmaat gedragen wordt. Hoeveel uur per dag de brace gedragen moet worden, bespreekt de orthopeed met je. Ook geeft hij je aan hoe lang de behandeling kan duren en hoe vaak wordt gecontroleerd of de brace goed helpt.
De techniek en het juist aanmeten van de brace is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Toch kan het goed dragen van een brace niet altijd garanderen dat de kromming in de rug niet toeneemt. Het kan dus zijn dat er later toch een operatie noodzakelijk is.

Met het dragen van een brace moet je op tijd beginnen en niet wachten tot de bocht te groot is. Een brace gaat de toename van de bocht tegen. De scoliose zal niet verdwijnen. Met een brace-behandeling kun je een operatie voorkomen of uitstellen. Bij een te ernstige scoliose is een operatie nodig.

Twee soorten braces

Er zijn twee soorten braces voor de behandeling van scoliose:

  • De Boston dagbrace
    De Boston dagbrace is een korset gemaakt van lichtgewicht plastic. Deze dagbrace is in de Amerikaanse stad Boston ontwikkeld, vandaar de naam Boston dagbrace. De brace heeft een sluiting aan de achterzijde en draag je onder je kleding. Om te zorgen dat de wervelkolom zo recht mogelijk wordt, zit de brace strak om je lichaam. Je krijgt het beste resultaat als je de brace 18 uur per etmaal (24 uur) draagt, dus ook ’s nachts.
  • De Boston nachtbrace
    Een Boston nacht brace is een korset gemaakt van licht plastic. Is er bij jou een grotendeels C-vormige scoliose aangetoond, dan kan een Boston nachtbrace de bocht corrigeren. Als je deze nachtbrace draagt, wordt je rug overdreven naar één kant geduwd, tegenovergesteld aan je bocht waardoor de Boston nachtbrace meer corrigeert dan een gewone Boston dagbrace. Deze nachtbrace heeft een sluiting aan de voorzijde en kun je alleen liggend ‘s nachts dragen. Je mag hiermee in alle houdingen liggen.

Hoe krijg je een passende brace?

Als de orthopeed een brace voorschrijft dan zorgt de instrumentmaker ervoor dat de brace goed past bij jou. Voor het aanmeten en passen van een brace kom je één of twee keer bij de instrumentmaker.

Wennen aan de brace

Als je een brace krijgt wordt je één nacht opgenomen op de Kinderafdeling om te wennen aan de brace. Je gaat dan oefenen met het dragen van de brace. Hierbij wordt je begeleidt door de verpleegkundige en de fysiotherapeut. De instrumentmaker zal de laatste aanpassingen aan de brace doen. Met de pedagogisch medewerker kan je bespreken wat je van het dragen van de brace vindt en zij kan je praktische tips geven voor thuis.

Begeleiding door fysiotherapeut

De fysiotherapeut leert je oefeningen hoe je goed met je brace kunt omgaan. Bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen en oefeningen om goed te kunnen liggen. Ook geeft zij je tips voor een goede houding als je zit, staat en loopt.

Heb je nog vragen?